Skip to main content

Vin och Gastronomi i Languedoc, 30 apr - 4 maj 2025

Bo på slott i sydfransk by - Äta och upptäcka nya smaker - Prova, dofta, känna vin - Träffa vinodlare bakom etiketten - Trampa garrigue - Äta ostron - Glida fram på Canal du Midi -  Historia, Kultur, Katarer - Charmiga sydfranska marknader...

 

Languedoc Roussillon som fram till 80-talet har varit känt för att endast göra simpla bordsviner har förändrats drastiskt under de senaste 25 åren som vinregion. I dag kommer vinodlare från Bordeaux, Bourgogne och Kalifornien för att investera i denna intressanta region. Languedocs viner klättrar högre och högre på den världsliga toppvinlistan. Gammal grenache, krokiga carignanplantor ger ibland unga vinmakare utan rötter i den traditionella franska vinfamiljen sitt livs chans.

Förutom vin har Languedoc mycket att bjuda på med sina olika jordmåner och klimat. I väster finner vi bördig mark som är perfekt för ank-uppfödning, ankan omvandlas senare till ”foie gras” samt är en av ingredienserna till den lokala ”slow-food-grytan” Cassoulet.

I Minervois och Corbières finns oerhört fattig mark där bara oliver och vin kan växa och den södra gränsen till Medelhavet, salttillverkning och ostron. Gastronomin är rik med underbara råvaror. Kultur i massor med mystik runt omkring "katar-folket" som blev förintat i början på 1200-talet men som fortfarande finns kvar med sin själ i regionen.

Alla dessa skatter kommer ni att njuta i fyra dagar som om ni vore Medelhavets värsta pirater!

Vår egen My Nilsson blir er ciceron på resan. I mer än 20 år har hon bott i området, lärt känna de bästa vinbönderna och vet vem som lagar den bästa maten. Hon producerar även sitt eget vin och säljer vin under varumärket My Wine Pinot noir. Du kan följa henne på Instagram under #pinotnoir_mywine. My presenterar sig närmre på plats och innan resan är slut har ni säkert lärt känna den multikonstnär hon är. Det blir en oförglömlig smakresa med genuin fransk mat och in i vinets vindlande värld. 

Låt dig inspireras av en film från vårt boende under vistelsen - slottet Château de Moussoulens!

OBS! Endast 16 platser.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1: Ankomst med vin, appellation och middag i charmig medeltidsstad

    Ankomst till Toulouse på eftermiddagen. Från Toulouse till Carcassonne tar det 1h30 med buss.

    Vi ger oss direkt in i den passionerade världen av mat och dryck som är typisk för regionen. Vi börjar med en vinprovning på en av vingårdarna väster om Carcassonne.
    Sedan kör vi till vårt boende i byn Moussoulens, Château de Moussoulens där slottsmadamen Anne Marie tar emot oss.

    Vi fortsätter med en aperitif på slottet och ni äter sedan middag lagad av slottsfrun.

  • Dag 2: Rundtur, Canal du Midi

    Efter frukost och kanske en morgonpromenad, åker vi till Canal du Midi.

    Canal du Midi är liksom Carcassonne klassad av UNESCO som världsarv.
    Här stiger vi på en öppen kanalbåt och har vinprovning bland Languedocs olika appellationer och vinodlare. Efter vinprovning i båtens lugna takt stannar vi till vid ett slusshus och äter en picknicklunch.

    Därefter åker vi vidare in i vinlandskapet till Minervois. Här stannar vi i cypresslandskapet och provar vin antigen hos Pierre Cros, Raymond Julien eller Jean Baptiste Senat.

    På senare eftermiddag åker vi tlll medeltidsstaden Carcassonne, La Cité.
    Det finns nämligen två Carcassonne! Denna mäktiga stad där grunderna redan lades på romartiden. La Cité är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa, med grevepalats och dubbla stadsmurar som omger hela stadskärnan. Walt Disney kunde inte ha gjort medeltiden bättre! Efter en kort rundvandring och apéritif går vi till Elodie strax bakom stadsmuren och äter en god middag i underbar miljö.

    Tillbaka till slottet.

  • Dag 3: Vin, kloster, ostron, kanske flamingos och sydfransk stad...

    Vi styr kosan ut mot medelhavskusten och börjar med att besöka Abbaye de Fontfroide, ett av de vackraste klostren i Europa. Det grundades 1093 och har haft stor betydelse i Languedocs och katar-kulturens historia.
    Platsen är vacker och magisk. Ni besöker den i egen takt, sedan äter vi även lunch på klostrets restaurang.

    Sedan blir det eftermiddag med vy över Medelhav och vinplantor. Ytterligare ett besök på vingård antigen Mas des Caprice eller Château Montfin.

    Apéritifen blir hos en ostronodlare och vi får provsmaka havets läckerheter.

    På vägen tillbaka stannar vi i den sydfranska staden Narbonne där Canal du Midi lugnt rinner igenom stadens centrum. Här får ni egen tid att strosa, upptäcka och äta middag.

  • Dag 4: Promenad i Garrigue, Cabrol, Katarer och lunch på Michelinbakficka...

    Efter frukost åker vi till Cabardès och käre Domaine Cabrol.
    Om ni önskar går vi först en promenad på den 100 hektar stora domänen i ”garriguen” och diskuterar ”terroir”. Sedan blir det vinprovning på gårdens alla viner.

    Efter vinbesöket stannar vi till vid ett Katarslott där ni får fin utsikt och höra den dramatiska och tragiska historien. Därefter äter vi lunch i den lilla byn hos Jean Marc. Jean Marc har en stjärna på framsidan, vi äter på hans trevliga bakficka.

    Tillbaka till slottet för avkoppling och sedan Cassouletmiddag.

  • Dag 5: En promenad eller boules, söndagslunch och hemfärd

    Program finslipas efter avresetider. Transport till Toulouse där resan avslutas för denna gång.

Kontakta oss